Sárinka oslavila 5. narozeniny! A zítra se slaví Světový den Downova syndromu! Obleč si 21. března každou ponožku jinou a podpoř tím lidi s chromozomem navíc.

Naše Sárinka už má 5 let 🥳🤩. Je to neuvěřitelné, ale je to tak! Oslavy byly bouřlivé, Sárinka dělá skvělé pokroky, jen je tady nestíháme moc zveřejňovat. Pro novinky o ní sledujte její FB stránku Sářin hlas 😉. Ale i sem brzy přibyde článek – o Sárince, její nové sestřičce a vůbec novinkách, tak nebojte 😉.

Světový den Downova syndromu

Tento den se poprvé neoficiálně slavil již v roce 2006. O 5 let později rozhodlo Generální shromáždění OSN, že se od roku 2012 bude slavit oficiálně. OSN vyzvalo členské státy, mezinárodní, neziskové organizace, veřejnost i soukromý sektor, aby se každý rok 21. 3. snažily zvyšovat povědomí veřejnosti o této nejčastější genetické „vadě“.

Proč bylo pro tento den zvoleno zrovna datum 21. 3.?

Náhoda to rozhodně není. Datum poukazuje na fakt, že lidé s Downovým syndromem mají v každé buňce svého těla tři chromozomy 21. Oproti „normální“ populaci, která má od každého chromozomu jenom pár (=2). Dalo by se tedy říci, že mají něco navíc 😉.

A co ten Ponožkový den?

Viděli jste někdy chromozomy? Ne? Cože??? Nevadí. Mrkněte na obrázek.

what-is-down-syndrome1

No a co vám ty chromozomy (alespoň trošku) připomínají? Správně – ponožky. A ideálně pruhované. 

Jak se můžu zapojit?

Vezmi si 21. března na každou nožku jinou ponožku na znamení oslavy lidské jedinečnosti. Projevíte tím solidaritu a podpoříte lidi s s Downovým syndromem a jejich rodiny. Zároveň rozšiřuje povědomí o tom, že lidská individualita dělá tento svět krásným, pestřejším, zajímavějším a inspirujícím. Nebojte se mluvit o svých zkušenostech s lidmi s DS a bořit tím mýty a předsudky, které jsou v naší společnosti stále zakořeněny…

Zapojit se do ponožkové výzvy můžeš i koupí ponožek Dedoles. Z každého páru, který se prodá v měsíci březen, věnuje firma finanční příspěvek Společnosti Downova syndromu.

A na závěr určitě mrkněte na video, ve kterém vystupuje i naše Sárinka. Stojí za to!

Pokud je to poprvé, co se dozvídáte o Světovém dni Downova syndromu, zapište si to do diáře a v příštím roce to napravte tím, že si 21. 3. 2023 vezmete každou ponožku jinou! A sdílejte třeba toto video. Ať co nejvíce lidí pozná, že Downův syndrom není něco, čeho je třeba se bát. Nebo co je třeba „vymýtit“. Zkrátka jejich život rozhodně stojí za to!!!

Napsat komentář